Szepsy Pince
  • 2012
  • 2011
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006

Furmint 2012

A szőlészeti és borászati eljárás minden száraz borunk esetében ugyanaz. A munkák során minden tőke a saját igényeinek megfelelő elbánásban részesül, függően koruktól, típusuktól és elhelyezkedésüktől. A terméskorlátozás azonban minden esetben szigorú, maximum 0,4kg/m2.

A dűlőszelektált tételek azért születhetnek, mert mindenképpen szeretnénk megmutatni egy-egy parcella vagy terület általunk különlegesnek, egyedinek vélt karakterét.

A „Birtok” Furmint azonban nem egy-egy dűlő, hanem a Furmint különleges karakterét hivatott bemutatni. Fiatalabb szőlők, nagyobb fürtök és a dűlők alsóbb, agyagosabb részeinek termése is belekerül, így könnyebben fogyasztható, kevésbé koncentrált a végeredmény, azonban az egyes dűlők savai és ízei is összeadódnak.

A különböző területek termései külön erjednek és érnek enyhe égetésű, közepes méretű, 0-6 éves tölgyfahordókban. Csak ezután születik meg a döntés, melyek kerülhetnek be a házasításba és melyek nem.

A 2012-es „Birtok” Furmint stílusában és összetételében is eltér az eddigiektől. Az évjáratnak köszönhető a 6g maradék cukor és a viszonylag magas alkohol, de a dűlő összetétel teszi az eddigi legtartalmasabb birtokká: 20% -át alkotja a tufás sárga agyagról származó mindig egyensúlyos, mindig kedves Nyúlászó, 30%-át a riolitos, vibráló tállyai újonc Hasznos dűlő, 50%-ot, azaz a bor gerincét adja az erősen ásványos és karakteres Szent Tamás.

Szüret időpontok:

 

Nyúlászó: 2012 szept. 24.

Hasznos: 2012 szept. 27.

Szent Tamás: 2012 okt. 9-10.

15568 palack készült belőle

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 6,4 g/l

Cukormentes extrakt: 19,9 g/l

Sav: 5,5 g/l

 

Nyúlászó 2011

A Nyúlászó számunkra a kedves, a szerethető. A zúzott, kemény tufával kevert sárga agyag talaj olyan egyensúlyt biztosít, amely évjárattól független és jól érvényesül a fiatalabb (10 éves) és az idősebb (1956-os telepítésű) ültetvényeken is. Ezt az egyensúlyt erősíti, hogy nem egyetlen fajtából készül, hanem a területen megtalálható fajták, Furmint, Hárslevelű és Muskotály a területen jelen lévő arányban alkotják.

3 800 palack készült

Alkohol: 14,0 %vol.

Maradék cukor: 2,1 g/l

Cukormentes extrakt: 22,1 g/l

Sav: 5,6 g/l

Nyúlászó dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

Úrágya Furmint 2011

Több mint 235 méter magasságban kvarctufit alaptalajon köves vörös agyag talajon 1964-es telepítésű kisfürtű Furmint tőkék komplex, egyedi, ásványos bort adnak.

5 973 palack készült
Alkohol: 13,0 %vol.
Maradék cukor: 2,7 g/l
Cukormentes extrakt: 19,7 g/l
Sav: 5,3 g/l

Hektárra számított tőkeszám: 4500 tőke/hektár

Hektárra számított termésmennyiség: 20hl/3tonna/hektár

Úrágya dűlő galéria

Szamorodni 2009

A szamorodni eljárás az egyik legtermészetesebb, legszerethetőbb a természetes édes borok világában. Az aszú szemek és az egészséges és túlérett bogyók együtt képesek megteremteni a keresett egyensúlyt. Tisztán érződik a talaj és az ásványosság, az édesség pedig nem elfed, csak díszít. Könnyebben fogyasztható, a megszokottól eltérő ételpárosításokat is elbír, sőt kíván.

9 000 palack készült.

Alkohol: 11,5 %vol.

Maradék cukor: 170 g/l

Cukormentes extrakt: 42,6g/l

Sav: 7,6 g/l

2008 Király Hárslevelű

A Déli-Délnyugati fekvésű Király dűlő mállott zeolittal és kemény tufával kevert sárga és vörös agyagtalajával az egyik legkorábban és legegyenletesebben érő dűlő, nem véletlenül a kezdetektől az aszúszemek legmegbízhatóbb forrása.

Kizárólag a 34-es szőlő 2,1419 hektárjáról. (Helyrajzi szám: 0119/34)

A 2008-as évjárat hűvössége, közepes csapadékossága merőben más karakterű bort eredményezett, mint amit az eddigi években megszokhattunk. A Hárslevelű fajta karaktere a Király dűlő adottságaival általában egy könnyen szerethető, melegebb, krémesebb bort ad, a 2008-as mintha egy felnőttebb, komolyabb verziója lenne az eddigieknek. A gyümölcsösség maradt, pici szikársággal és komplexitással gyarapodott.

Élénk aranysárga szín. Hihetetlen illatában virág, méz, körte, köves ásványosság és egy leheletnyi fásság. Szétárad a szájban, viaszos íz sültalma és sárgabarackos jegyekkel. Hosszú utóízében gyömbér. Nagyon összetett.” – BORTÁRSASÁG

6292 palack készült

Alkohol: 13,5 %vol.

Maradék cukor: 0,8 g/l

Sav: 5,4 g/l

Király dűlő galéria
Vissza az oldal tetejére!

2008 Szamorodni

A szamorodni eljárás az egyik legtermészetesebb, legszerethetőbb a természetes édes borok világában. Az aszú szemek és az egészséges és túlérett bogyók együtt képesek megteremteni a keresett egyensúlyt. Tisztán érződik a talaj és az ásványosság, az édesség pedig nem elfed, csak díszít. Könnyebben fogyasztható, őrült ételpárosításokat bír el, sőt kíván.

Izgalmas lesz megfigyelni a dűlők közötti különbségeket… Hamarosan…

Gazdag, tiszta illat, aszalt gyümölcsök és finom ásványosság. Koncentrált, telt, nektáros, érett korty. Ilyen a Paradicsomban.” – BORTÁRSASÁG

10852 palack készült

Alkohol: 12,5 %vol.

Maradék cukor: 147 g/l

Sav: 7,5 g/l

6 puttonyos Aszú 2007

A 65%-ban Furmint, 20% Hárslevelű és 15% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása novemberben több fázisban történt a birtok teljes területéről. Decemberben kerül bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből.

3 nap áztatás és préselés után négy évet töltött zempléni tölgyfahordóban a 2011 decemberi palackozásig. A 2007-es év extrém meleg nyarának köszönhetően magasabb cukortartalommal rendelkező, komplex, alacsonyabb savtartalmú elegáns bor született.

10800 palack készült.

Alkohol: 9,0 %vol.

Maradék cukor: 258 g/l

Cukormentes extrakt: 56,1g/l

Sav: 8,6 g/l

 

6 puttonyos Aszú 2006

A 65%-ban Furmint, 20% Hárslevelű és 15% Sárgamuskotály aszúszemek válogatása december elejéig több fázisban történik a birtok teljes területéről. Ekkor kerül bele a még erjedő alapborba, mely 70% Furmint, 30% Hárslevelű a Szent Tamás és Úrágya dűlőkből. A 2006-os évjáratra jellemző élénk savkarakter tompítására és a túlérett gazdag jelleg erősítése érdekében az alapbort is a szüret második fázisában szüreteljük.

3 nap áztatás és préselés után négy évet töltött zempléni tölgyfahordóban a 2010 szemptemberi palackozásig.

A Borigo magazin 2011 Decemberi tesztjén 100 pontra értékelte a bort.

Hihetetlenül komplex, tömény, rendezett, jó szerkezetű, egyensúlyos, és elsősorban harmonikus bor. Narancs, narancslekvár, színében és illatában egyaránt. Mintha egy mediterrán narancsligetben sétálnánk, és ott aszúsodott furmintot kóstolnánk. Mellette tea, curacao narancs, bergamott, ásványosság, könnyű narancshéjas fekete tea. Rétegződése fergeteges, kávéval, vaníliával. Egyensúlya tökéletes, íz komplexitása végtelen, az illatjegyeket halvány dohány egészíti ki, lecsengése pedig órák múltán is tömény. Az élet szép!” – Borigo, 2011.November

6 800 palack készült

Alkohol: 10,00 %vol.

Maradék cukor: 240 g/l

Sav: 9,2 g/l

  • мебель Днепропетровск на заказ
  • кухни Днепропетровск
  • мягкая мебель Днепропетровск
  • спальни Днепропетровск
  • детские Днепропетровск
  • изделия из камня днепропетровск
  • http://zolotoe-pero.com/