Szepsy Pince

TOKAJI ŐSZ 2014 - „Mi a szamorodni mellett döntöttünk” - Szepsy István

Ha a tokaji késői szüretről vagy akár a szamorodniról esik szó, egy ember nevét mindig nyomban mellé kell tennünk. Azét az emberét, aki nem csak ezekért a bortípusokért, de az aszúért, száraz borokért, dűlőszemléletért és gyakorlatilag az egész borvidéki rendszerváltásért a legtöbbet tette. Természetesen Szepsy Istvánról van szó, aki mádi birtokán, illetve a Királyudvar masszív falai közt kezdte el kibontani az aszú alatti édes borok univerzumát. Az első lépés a cuvée volt, csak 2003 után került nála előtérbe a még természetesebb szamorodni. S hogy milyen jövő elé néz a sokszínű késői szüret műfaja, az alábbi interjúban erről is kérdeztük a nagy tiszteletnek örvendő Szepsy Istvánt:

Szepsy István

Milyen céllal született meg a 90-es évek végén a Királyudvar és a Szepsy cuvée?

Mikor mi elkezdtük a fajták, aszúhoz hasonló együttes, késői szüretelésű felhasználását, 1999-ben, már láttuk, hogy az aszú és szamorodni szabad stílusú elkészítése, abban a borvidéki közegben nem lehetséges. Máshogy nem hívhattuk e bort, csak cuvéenek...

Ripka Gergely

Forrás: gaultmillau.hu

Bővebben...

A MÁSFÉL PERC VISZONYA A NYOLCMILLIÓHOZ

A másfél percig tartó adrenalin löketnél csak annak a bizonyos bornak a kultikus ereje volt intenzívebb aznap. Első alkalommal a Buddha Bárban kóstoltam a második Nagy Tokaji Borárverés beharangozóján, másodszor pedig már Sárospatakon a vár középkori kőgyűjteményei közt...

Tallián Hedvig

Forrás: imad.blog.hu

Bővebben...

Gál Tibor Emlékdíj 2014

Ifj. Szepsy IstvánA Magyar Borok Báljának szervezői arra kérték fel az Év Bortermelője cím birtokosait, hogy ajánljanak a nagyközönség figyelmébe egy, a környezetükben dolgozó, de a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert borászt...

Tallián Hedvig

Forrás: imad.blog.hu

Bővebben...

Gál Tibor Emlékdíj 2014

Ifj. Szepsy IstvánA Magyar Borok Báljának szervezői arra kérték fel az Év Bortermelője cím birtokosait, hogy ajánljanak a nagyközönség figyelmébe egy, a környezetükben dolgozó, de a borfogyasztók széles köre számára eddig talán kevésbé ismert borászt...

Tallián Hedvig

Forrás: imad.blog.hu

Bővebben...

MINDEN EGY

ÚT A SZŐLŐ GYÖKERÉTŐL A MINDENSÉGIG

beszélgetés Szepsy Istvánnal

Várjunk, míg a természet felpezsdül! Ezzel az indokkal tologatta az interjú időpontját. Tudom, hogy a tavasz kibomlásával együtt Szepsy István is felpezsdül. Így aztán már vártam az alkalmat, hogy ismét bekapcsolhassam társaságában a hangrögzítőt. Azt vettem észre az évek óta tartó, a nagyközönségnek szánt beszélgetéseink során, hogy mintha egy emelkedő spirálon élne. Évről-évre képes újat mondani és megragadni a változásban rejlő esszenciát, legyen szó szakmáról vagy emberi útkeresésről. Persze, ahogy ő mondja, leginkább természetes közegében, kinn a szőlőben tudja ezt igazán megfogalmazni. Ezúttal papírcsörgető nekikészülés nélkül spontán vettem elő a hangrögzítőt - az autójában ülve úton a Dorgó dűlő felé -, amikor hangosan gondolkozva mintegy önmagának tette fel Szepsy István a kérdést.

- Mit szeretne kapni a világ Tokaj-hegyaljától? Amit másutt nem tud megkapni. Koncentrációban és jól ihatóságban olyat, ami nemes édes bornál egy jó évjárat öt vagy hatputtonyos aszújánál kezdődik. Olcsón ez nem lehetséges!

Bővebben...

TAVASZ

Mikor már azt hiszem, hogy tökéletesen ismerem a tájat, mindig kiderül, hogy mégis minden napra tartogat nekem valami újat az Isten – figyelmeztette magát. Mert ha valami távol állt tőle az a felfuvalkodott gőg volt.

Késő délután kihajtott kedvenc dűlőjébe a kora tavaszi lenyugvó napsütésben megnézni, hogy érzi magát a természet. Kiszállt az autóból és felsétált egészen a szőlőhegy tetejére. Mélyeket lélegzett majd megállt. De mégis kicsit odébb lépett, mert valami megpiszkálta a tekintetét és feljebb kellett lépdelnie a köves talajon, hogy közelebb kerüljön a rezzenés forrásához. Egy újabb pici csoda, derült fel, ahogy végigbizsergett benne a koratavasz ereje, de nem látta a zavarkeltőt. Ha kinn volt a szőlőhegyeken eluralta lelkét az öröm. Ilyenkor a jeleket is jobban érzékelte. Engedelmeskedett a hívogató rezzenésnek. Végighaladt a fegyelmezetten tartott szőlőtőkék között, már túl voltak az első metszésen. Itt minden az irányításával történhetett csak meg, de most nem lehetett benne a tél végi munkákban. Családja nem hagyta, hogy terhelje magát, műtötték. Nyűgösen, nehezen viselte a lábadozást. Az önemésztő tétlenségtől még hosszabbra nyúlt a tél. Az első metszések után tűkön ülve várta, hogy berobbanjon a természet és meghozza a rügyekből az első hajtásokat. Bioritmusa összeforrt a növényekével.

Bővebben...

Szepsy - Szent Tamás 2003

Furmintlegendákat bemutató sorozatunk következő darabja szintén egyike az első nagy száraz furmintoknak, mégpedig a Szepsy Pince 2003-as Szent Tamás Furmintja. A bor kapcsán Szepsy István nemcsak azt meséli el, hogy hogyan folytatódott a 2000-es Királyudvar Úrágya Furmintja ebben a borban, hanem felidézi a szüret pillanatait és az erjedés időszakának izgalmát is.

Szepsy István - Szent Tamás 2003A Királyudvar 2000-es Úrágya Furmintjának volt köszönhető, hogy 2003 tavaszán megszületett bennem a száraz tokaji bor gondolata. Az ehhez a borhoz vezető szinte véletlen lépésekkel szemben azonban a következő bort már tudatos szőlészeti és szüreti műveletek útján akartam elkészíteni.

Tóth Adrienn

 

Forrás: vinoport.hu

Bővebben...

Királyudvar Úrágya 2000 - Szepsy interjú

Szepsy István

A kezdetek óta nem volt koncepció, hogy a furmintlegendák között sorrendet állítsunk fel, tény azonban, hogy volt egy bor, amely a szavazatok tekintetében messze megelőzte vetélytársait, mégpedig a Királyudvar Úrágya 2000. Ennek a bornak olyan nagy a jelentősége Tokaj modern kori bortörténetében, hogy igyekszünk minél több figyelmet szentelni neki, ma Szepsy Istvánnal készített beszélgetésünket adjuk közre, de hamarosan folytatjuk Demeter Zoltánnal.

A tokaji nagy száraz borok történetét a 2000-es Úrágyától szoktuk számolni. Mi volt a kezdet előzménye?

Az Úrágya 2000 létrejöttének érdekessége az, hogy e dűlő termését mi tulajdonképpen nem is száraz bornak szántuk. Bár magával a műfajjal elméletben próbálkoztunk, de annak alapanyagát a Lapisból vártuk, ennek termésével azonban sem 1999-ben, sem 2000-ben nem voltunk elégedettek...

 

Forrás: vinoport.hu

Bővebben...

Mádi Furmint Ünnep

A Mádi Furmint Ünnep programjaihoz csatlakozva a Mádi Kör tagjai ismét megrendezik közös kóstolójukat!

A Tagok:
Árvay Családi Pincészet
Barta Pince
Budaházy Pincészet
DemeterVin
Lenkey Pincészet
Mád Hill
Royal Tokaji Borászati Zrt.
Szent Tamás Szőlőbirtok
Orosz Gábor Pincészet
Szepsy Pincészet
Tokaj Classic Borászati Kft.
Úri Borok Pincészete

Minden borászat bemutatja egy száraz és egy késői szüretelésű tételét.

Bővebben...

Szepsy és a radikális racionalizmus

Ez a poszt 2005 utolsó napjaiban jelent meg. Szepsy Istvánt akkor még minimum Tokaj és a magyar bor arcának láttuk, maximum vallásalapítónak, új Prométheusznak. Az arccal a száraznak program még éppen csak elkezdődött, Tokaj aszút, szamorodnit és késői szüretet jelentett. A Szepsy-Alkonyi konfliktus még csak lappangott, a világ egyszerűbbnek tűnt. A poszt máig az egyik legjobb összefoglalása Szepsy István törekvéseinek, másrészt alkesztörténeti kuriózum: a ritkán ellágyuló műtannin lírai hangulatban született írásainak egyike.

Szepsy István verbálisan agyonveri saját borait. Elmondja, miért érzi magát Csingacsguknak, miért tartja szélhámosnak Robert Parkert, miért kerülnek csak tizenöt fontba az új-zélandi szalmaborok, miért dobja ki egyébként gyönyörű 2004-es hárslevelűjét, miért öregedtek túl a kilencvenes évek elejének aszúi, és mi az utóbbi tíz év legnagyobb évjárata. Kóstoló helyett one man show, performance és mise 3 in 1. Szepsy István ül, kóstol és mesél. Mink pedig okoskodás helyett tolmácsoljuk a szavait.

 

Forrás: alkoholista.blog.hu

Bővebben...

Érdemrend Szepsy Istvánnak

Kitüntetés – A minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként a Magyar Érdemrend közép- kereszt polgári tagozata kitüntetést kapta Szepsy István mádi borász.

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szepsy István borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként, áll a hivatalos közleményben.

 

Forrás: www.boraszportal.hu

  • мебель Днепропетровск на заказ
  • кухни Днепропетровск
  • мягкая мебель Днепропетровск
  • спальни Днепропетровск
  • детские Днепропетровск
  • изделия из камня днепропетровск
  • http://zolotoe-pero.com/